Het zelf kunnen beheren van gegevens op één plek en het voorkomen van begripsverwarring zijn voordelen van RIO die voor alle sectoren gelden. Maar onderwijsinstellingen lopen met de huidige wirwar aan registraties ook tegen sectorspecifieke problemen aan.

Van het makkelijker aanmelden voor mbo-opleidingen tot het registreren van verschillende locaties als één school in het primair en voortgezet onderwijs en het foutloos uitwisselen van overstapdossiers tussen onderwijsinstellingen. RIO is een oplossing voor veel administratieve problemen in het onderwijs. Hieronder worden de voordelen van per sector toegelicht.

Primair en voortgezet onderwijs

Voor het primair en voortgezet onderwijs betekent de komst van RIO het volgende:

  • Preciezer registreren van onderwijsorganisaties en locaties. Los van de erkenningen, maar wel daaraan te relateren.

  • Preciezer registreren van het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

  • Mogelijkheid tot registreren van onderwijskundige concepten en profielen, die kunnen worden meegegeven in ROD. Bijvoorbeeld Montessori, Dalton, technasium en tweetalig onderwijs.

  • Makkelijker registreren van tijdelijke onderwijslocaties en bijzondere constructies zoals een school-in-school.

  • Een goede beschrijving van het opleidingenaanbod in het voortgezet onderwijs door middel van een herkenbare en makkelijker hanteerbare lijst van opleidingen en opleidingseenheden die ook gebruikt worden voor registratie van leerlingen in het Register Onderwijsdeelnemers (ROD,voorheen BRON).

  • Minder administratieve lasten bij het aanleveren van informatie aan de Inspectie voor het Onderwijs, gemeenten, in het kader van de Doorstroomtoets po en Vensters (inclusief Scholen op de kaart).

  • Eenduidige registratie van contactgegevens voor overheden, educatieve uitgeverijen, leermiddelenleveranciers en andere partijen.

  • Minder administratieve problemen bij verzuimregistratie.

Middelbaar beroepsonderwijs

Voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) betekent de komst van RIO het volgende:

  • Eenduidige en volledige registratie van de organisatorische onderwijsinrichting van mbo-instellingen, van de locaties waar het onderwijs wordt aangeboden en van de aangeboden opleidingen van de onderwijsinstellingen.

  • RIO maakt Centraal Aanmelden mbo (CAMBO) mogelijk. Ook Kiesmbo maakt gebruik van RIO.

  • Mogelijkheid tot registratie van samenwerkingen in de mbo-sector en samenwerkingen over de sectoren heen. Bijvoorbeeld de doorlopende leerroutes vmbo-mbo en samenwerkingsinstituten als het Techniek College Rotterdam.

  • Mogelijkheid tot het registreren van zelfstandige organisatorische eenheden als colleges.

  • Niet langer hoeven opsplitsen van beleidsinformatie naar organisatorische eenheden, omdat die organisatorische eenheden nu zelf geregistreerd kunnen worden.

Hoger onderwijs

RIO wordt in 2023 volledig ingevoerd in het hoger onderwijs. In het hoger onderwijs zijn grote ambities op het gebied van flexibilisering van het onderwijs en een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). In RIO is rekening gehouden met deze ontwikkelingen. Zo is het in RIO straks mogelijk om niet alleen opleidingen, maar ook onderdelen van de opleiding vast te leggen. Aangeboden opleidingen worden straks via RIO aangeleverd aan zowel Studielink als Studiekeuze123.

STAP-regeling

RIO vormt de basis voor het scholingsregister van de STAP-regeling. Om aan te sluiten op RIO kunnen opleiders die voor de STAP-regeling erkende opleidingen aanbieden deze handmatig registreren in RIO, hun administratiesysteem koppelen aan RIO of gegevens aanleveren aan RIO via Edudex. Lees meer over RIO en de STAP-regeling.