Informatie over onderwijsaanbod, onderwijsorganisatie en contactgegevens moet worden ingevoerd in RIO. In het primair onderwijs gebeurt dat handmatig via de website van DUO. In het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs gebeurt dat via een koppeling tussen het leerling- of studentadministratiesysteem en RIO.

Informatie uit RIO is beschikbaar voor de Inspectie van het Onderwijs, gemeentes en andere afnemers op basis van leveringsafspraken of als open data.

Administratiesystemen

RIO sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande leerling- en studentadministratiesystemen. Of andersom. Of en hoe RIO en administratiesystemen precies aan elkaar gekoppeld zijn, verschilt per onderwijssector.

Primair onderwijs

Onderwijsinstellingen in het primair onderwijs registreren handmatig al hun gegevens in RIO. Vervolgens neemt het leerlingadministratiesysteem weer een de relevante gegevens over uit RIO.

Voortgezet onderwijs

Administratiesystemen van onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs zijn gekoppeld aan RIO. Zo worden alle gegevens met betrekking tot onderwijsaanbieders, aangeboden opleidingen en onderwijslocaties automatisch uitgewisseld. Dit betekent dat er voor de onderwijsinstellingen geen dubbel administratief werk ontstaat.

Middelbaar beroepsonderwijs

In het mbo worden onderwijsaanbieders, onderwijslocaties en aangeboden opleidingen in het eigen studenteninformatiesysteem (SIS) geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch uitgewisseld tussen het SIS en RIO via een koppeling.

Hoger onderwijs

Een aantal basisgegevens worden door een ho-instelling handmatig in RIO geregistreerd. Vanuit instellings- en studentadministratiesystemen kunnen in de toekomst de aangeboden opleidingen worden gekoppeld aan RIO via OOAPI.

Gegevens afnemen uit RIO

De gegevens uit RIO zijn openbaar. Ze zijn dan ook beschikbaar en op te vragen voor iedereen. Bijvoorbeeld om te koppelen aan eigen gegevens voor analyse of onderzoek. Om de gegevens uit RIO op de juiste manier te interpreteren is het van belang om te begrijpen hoe het informatiemodel in elkaar steekt. Op de pagina Informatiemodel en begrippen lichten we het een en ander nader toe.

Wilt u met een eigen applicatie realtime gegevens uit RIO opvragen? Dat kan. Daarvoor zijn er API’s en open data-bestanden beschikbaar via onderwijsdata.duo.nl